De viermans formatie Present Danger is bij het grote publiek vooral bekend om haar coverwerk tijdens de jaarlijkse Top 100 in Made. Het spelen van eigen werk heeft voor de metalband echter prioriteit. Het lijkt dan ook niet logisch dat de band momenteel juist als tributeband van Metallica furore maakt. “Het is eigenlijk vanzelf gegaan”, vertelt zanger en gitarist Thijs de Jong. “We waren bezig met nieuwe nummers voor de volgende CD. Dat wilde even niet vlotten, dus besloten we wat meer aandacht te besteden aan onze Metallica-tribute. De inschrijving voor de Dommelsch Clash of the Coverbands, de grootste landelijke wedstrijd voor coverbands, was eigenlijk een opwelling; kijken hoe ver we zouden komen.”

Present Danger werd opgericht in februari 1996. Vanaf de oprichting bestaat de band uit de tweelingbroers Thijs en Martijn de Jong (sologitaar / zang en drums), Joost Hamers (slaggitaar) en Gijs van Gorp (basgitaar). Twee jaar geleden verzorgde de band als Metallica-tribute een optreden in Den Bolder in Waspik. Gijs: “We zijn alle vier geboren met een voorliefde voor de muziek van Metallica. Onze eigen nummers liggen in het verlengde van wat Metallica doet. Het spelen van de nummers van onze helden is echt tof. Bijzonder dat we juist met dat werk momenteel zo goed scoren.”

Present Danger heeft inmiddels de landelijke halve finale bereikt van ‘The Clash’. Op zaterdag 16 februari zal de band in Paradiso Amsterdam met acht andere bands strijden om een plek in de landelijke finale in Utrecht op 12 april. De winnaar krijgt een professionele opname van een single met videoclip, een DVD-contract en een fotosessie. Allemaal leuk, maar niet het belangrijkste, zo vindt Joost. “Het is echt mooi dat we al zo ver gekomen zijn, maar uiteindelijk blijft ons eigen werk het belangrijkste. Het is wel gaaf dat we steeds meer fans krijgen. We hebben vijf bussen geregeld om ruim tweehonderd fans uit Midden-Brabant naar Amsterdam te vervoeren. Het wordt een groot feest met veel Brabanders in Amsterdam!”

Er zijn nog kaarten voor de halve finale te koop via de site van de organisatie à 17,50 euro: www.dommelschclash.nl. Voor meer informatie: www.presentdanger.nl.