Het zijn drukke tijd aan het front van de Kaatsheuvelse metalband Present Danger. De band bestaat inmiddels dertien jaar en heeft zich opgewerkt tot een internationale act. Met name het winnen van de publieksprijs van de Dommelsch Clash of the Coverbands ruim een jaar geleden heeft voor de band veel nieuwe deuren geopend. “We hebben als Metallica tributeband aan de Clash mee gedaan”, vertelt zanger en gitarist Thijs de Jong. “Door het winnen van de Public’s Favourite Award zijn we ook buiten de eigen regio bekend geworden. Dat heeft optredens opgeleverd in het hele land, maar ook in het buitenland. We hebben een geweldige sprong voorwaarts gemaakt.”

De band heeft er voor gekozen om de naamsbekendheid als Metallica tribute te gebruiken om het eigen werk aan een groot publiek te laten horen. De professionele opname van twee singles zorgt ervoor dat de muziek in het hele land te beluisteren is. De band mocht zelfs een live-optreden verzorgen in het nachtprogramma van Gerard Ekdom op 3FM. Het gaat de band dus voor de wind. “Dat betekent wel dat we keuzes moeten maken”, vertelt bassist Gijs van Gorp. “Het is erg druk met optredens in binnen- en buitenland en we pakken nu vooral de grotere optredens mee. Dat betekent dat er andere dingen af moeten vallen.”

Daarmee verwijst Van Gorp naar de Top 100 in Made. De liedjesmarathon wordt dit jaar voor de negende keer georganiseerd en vanaf de eerste keer is Present Danger als deelnemende band nauw bij het festival betrokken. De band kan door het drukke schema de tijd niet meer opbrengen om in de toekomst voor honderd procent te ‘knallen’. Een moeilijk besluit. Thijs: “Het is een geweldig evenement met een super sfeer tussen de organisatie, de deelnemende bands en het publiek. Met pijn in het hart hebben we de organisatie laten weten dat dit onze laatste keer wordt. We gaan er nog een keer vol tegenaan!”