Een Benefietconcert voor Herenstichting Nederland: het moest en zou er van komen als het aan Bertel-Jos van Oorschot ligt. Als voormalig gitarist bij een band heeft hij aan den lijve moeten ondervinden hoe het is om een hersenbloeding te krijgen en daarna niet meer te kunnen spelen. “Mijn hele rechterkant was in het begin verlamd”, vertelt Bertel-Jos. “Door revalidatie en oefeningen is dat wel redelijk teruggekomen maar de fijne motoriek is weggebleven. Ik doe alles wat ik kan met mijn linkerkant. Ik heb ook afasie maar door de jaren heen is mijn praten verbeterd.”

Bertel-Jos heeft zichzelf gemotiveerd en gestimuleerd om steeds vooruit te kijken. Terugkijken heeft volgens hem geen zin. “Ik wil verder, verder kijken dan waar ik nu mee bezig ben. Kijken naar mijn toekomst. Ik zet mezelf doelen en het einddoel is in zicht. Dit kan erg wazig overkomen, maar ik kon niet meer met mezelf leven, met degene die ik toen was na mijn hersenbloeding. Ik was niet suïcidaal, maar heb juist mijn wilskracht en doorzettingsvermogen ingezet om te veranderen. Ook geestelijk te veranderen: op een andere manier naar mijn leven en mijn omgeving gaan kijken. Ik ben er sterker door geworden.”

De passie voor muziek is nooit weggeweest. Sterker nog: Bertel-Jos kan nog meer genieten van live-muziek dan voorheen. Muziek is emotie en dat maakt sterk. Toen hij Ronald Maas van de Mads benaderde voor het organiseren van een Benefietconcert, was die meteen enthousiast. “Ik ken Bertel-Jos al jaren, ook voor zijn hersenbloeding”, vertelt Ronald. “Voor mij was het overduidelijk dat ik aan de vraag van Bertel-Jos moest voldoen. Ik ben zelf bandlid van 100% Katoen en ook gitaardocent Thijs de Jong die hier lesgeeft en zanger is van Present Danger zit dichtbij het vuur. Oftewel: met Integrated Fuel als derde band was de line-up voor het concert zo geregeld.”

De avond draait niet alleen om muziek. Hersenstichting Nederland zal met een presentatie duidelijk maken wat zij doet: veel onderzoek en het geven van voorlichting. Ook is er een infostand en zijn er collectebussen. “Voor bedrijven hebben we speciale sponsorpakketten samengesteld”, vertelt Bertel-Jos. “Voor 50 of 100 euro worden zij die avond in de watten gelegd.” De landelijke collecteweek van Hersenstichting Nederland is van 31 januari tot 5 februari.

Tekstkader 4 (49 woorden): Rockmuziek

Het Benefietconcert voor Hersenstichting Nederland wordt gehouden op zaterdag 15 januari vanaf 20.00 uur in De Mads in Waalwijk. De bands Integrated Fuel, 100% Katoen en Present Danger zullen een optreden verzorgen. Kaarten kosten in de voorverkoop 10 euro en aan de deur 12,50 euro. Meer informatie op www.demads.nl.