De Kaatsheuvelse band Present Danger werd in 1996 opgericht als hardrock-coverband. Een breed rockrepertoire werd gebracht tijdens optredens en al snel werd daar eigen werk aan toegevoegd. Het publiek reageerde enthousiast op de eigen nummers wat de band stimuleerde inmiddels drie albums uit te brengen. Tijdens optredens werd ook steeds vaker de vergelijking gemaakt met Metallica. De vier bandleden zagen dit als een groot compliment: een aantal Metallica nummers verscheen op de setlist.

Publiekswinnaar

Eind 2004 besloot de band naast de reguliere optredens een Metallica-set te gaan brengen. Het ‘Masters of Rock’ festival in Den Bolder in Waspik kreeg de primeur: een bomvolle zaal ging compleet uit haar dak. Het repertoire werd uitgebreid tot een volledige tributeshow. Tegelijkertijd besloot de band zich als Metallica tribute in te schrijven voor de landelijke bandcompetitie ‘Clash of the Coverbands’. Een succesvolle periode voor de band brak aan met optredens in onder andere de Mezz in Breda, de Effenaar in Eindhoven, 013 in Tilburg en Paradiso in Amsterdam. Tijdens de landelijke finale van de wedstrijd werd de band in de Vechtse Banen in Utrecht door het publiek gekozen als winnaar.

Een van de prijzen voor het winnen van de wedstrijd was de opname van de single ‘Dark Visions’ met als tweede nummer ‘Alcohol’; beide zelf geschreven nummers. Een professioneel opgenomen videoclip werd het toefje slagroom. De band wist met ‘Dark Visions’ een Mega Top100 notering te behalen. Die prestatie hoopt de band minimaal te evenaren met de nieuwe single ‘Iron Rain’ die op maandag 21 december wordt uitgebracht. Het harde ‘Freeze to Death’ staat als tweede nummer op de single. ‘Iron Rain’ is geschreven naar verhalen die een vriend van de band heeft verteld over zijn uitzending naar Afghanistan. De band heeft qua tekst en sfeer op indrukwekkende wijze een beeld geschetst van de oorlog in Afghanistan.

Voorverkoop

De nieuwe single wordt officieel gepresenteerd op zaterdag 9 januari in Den Bolder in Waspik. Met een avondvullend programma waarin ook De Manne van de Leesmap en 100 % Katoen een optreden verzorgen, zal het publiek de single voor het eerst in de uiteindelijke versie horen. Present Danger presenteert haar single gevolgd door een set eigen werk; daarna is een set met werk van Metallica gepland waaronder enkele nummers van de laatste CD ‘Death Magnetic’. De avond begint om 21.00 uur; de zaal gaat open om 20.00 uur. Kaarten zijn inclusief de nieuwe single vanaf 21 december te koop voor 10 euro via www.clashofthecoverbands.com, Music Store Waalwijk (Stationstraat 9), Music Store Oosterhout (Arendshof 261) en Music Store Raamsdonksveer (Wilhelminaplein 1). Op de avond zelf kosten een toegangskaart 12,50 euro. Meer informatie: www.presentdanger.nl en www.metallicatribute.nl.