Het heeft ruim negen jaar geduurd voor Present Danger met een nieuwe CD aan de slag ging. Met acht eigen nummers geeft ‘Face the truth’ een goed beeld van hoe de band zich de afgelopen jaren ontwikkeld heeft: de band lijkt haar sound gevonden te hebben. Grote naamsbekendheid maakte de band als professionele tributeband van Metallica. Zeker na het winnen van de publieksprijs bij de prestigieuze Clash of the Coverbands in 2008 werd de band veelvuldig geboekt als hoofdact op grote festivals in binnen- en buitenland. De sound van Present Danger komt erg dicht bij die van Metallica: de band staat live als een huis. “Nummers van Metallica spelen blijft kikken, ook na zoveel concerten”, vertelt zanger en gitarist Thijs de Jong. “We hebben ons dankzij de concerten die we hebben gegeven als Metallica-tribute enorm kunnen ontwikkelen. De wens door te breken met eigen werk is er echter altijd geweest. We voelden allemaal dat nu de tijd rijp was om de wereld te laten zien wat Present Danger met eigen werk in haar mars heeft.”

De albumpresentatie op 8 december in de Tavenu werd druk bezocht. Ook enkele mensen uit de muziekwereld waren erbij en zagen hoe Present Danger de hoge verwachtingen waarmaakte. Live klinken de nummers haast precies als op de CD wat aangeeft dat Present Danger een echte live-band is. “Het blijkt steeds weer dat niet alleen wij als band heel blij zijn met de kwaliteit van het album maar ook onze vaste fans en onbekenden die met positieve reacties komen. Termen als ‘een eigen sound’, ‘afwisselend’ en ‘prettig om steeds weer naar te luisteren’ bereiken ons veelvuldig. Ook door de kenners wordt positief gereageerd. We zijn al bij verschillende radiostations uitgenodigd om over het album te praten en er nummers van te spelen. Ook onze vaste booker was zo enthousiast dat hij er gelijk mee aan het werk gegaan is om het eigen werk van Present Danger te promoten in binnen en buitenland. Verder is in het blad ‘Gitaar-Plus’ editie februari een uitgebreid artikel gewijd aan ons nieuwe album met termen als ‘een vette sound, goed gespeelde en mooie nummers’.”

Present Danger lonkt naar het buitenland. Dankzij de promotie van het album zijn er contacten met organisatoren van verschillende festivals in het buitenland. Maar eerst richt de band zich op de albumtour waarmee vooral kleinere kroegen en zalen worden aangedaan. Zo ook café De Ploeg in Waspik op zaterdag 16 maart. Met Smoking Barrel (covers van Volbeat) als voorprogramma speelt de band alle nummers van de nieuwe CD, aangevuld met oudere eigen nummers en werk van Metallica. De avond begint om 21.00 uur en de toegang is gratis.