‘The only road to Paradiso’, zo luidt de slogan van de Dommelsch Clash of the Coverbands. Het is voor slechts weinig muzikanten weggelegd om ooit op te treden in Neerland’s ultieme poppodium: Paradiso Amsterdam. De ‘Clash’, de grootste jaarlijkse coverband-competitie van Nederland, biedt getalenteerde bands de kans in een uitverkocht Paradiso de muziek te spelen van hun idolen. Honderden bands beginnen aan de wedstrijd, maar slechts zestien bands mogen uiteindelijk afreizen naar Amsterdam.

Voor metalband Present Danger uit Kaatsheuvel begon de wedstrijd als een leuk uitstapje. Het schrijven van eigen nummers voor de nieuwe CD wilde even niet vlotten en de band was benieuwd hoe ver ze zou komen als tributeband van Metallica. Bassist Gijs van Gorp: “Metallica zit in ons bloed. We zijn alle vier groot fan van de muziek en spelen tijdens concerten regelmatig een Metallica nummer. We zijn zonder verwachtingen aan deze wedstrijd begonnen, maar al snel bleken zowel de jury als het publiek het enorm te waarderen.”

De voorrondes gingen erg goed. Het niveau van de andere bands bleek hoog te zijn, maar Present Danger wist zich steeds een ronde verder te werken. De bezieling waarmee de nummers van Metallica worden gebracht, lijkt steeds meer mensen te grijpen. “Omdat we in het verleden met eigen werk en als Top 100 band al veel optredens hebben gehad, hadden we al veel fans”, vertelt gitarist Joost Hamers. “We merken wel dat gedurende de ‘Clash’ nog meer mensen ons volgen. We zijn echt een band van het publiek; dat heeft ons nu zover gebracht.”

Tijdens het optreden in Paradiso moet de band zich in korte tijd bewijzen voor jury en publiek. In totaal gaan acht van de zestien bands door naar de landelijke finale in Utrecht op 12 april. Zanger Thijs de Jong: “De set moet zo strak mogelijk klinken. We zetten nu de puntjes op de i en dan knallen!”