Slechts 15 en 16 jaar oud zijn Joost Hamers (slaggitaar), Gijs van Gorp (bas), Martijn de Jong (drums) en Thijs de Jong (sologitaar en zang) uit Kaatsheuvel als ze in februari 1996 de band Prison Danger oprichten. Ze maken op dat moment, zoals ze zelf omschrijven, ‘ragmuziek’ en trekken bij hun optredens vooral vrienden en kennissen. De naam ‘Prison Danger’ blijkt voor de media niet altijd even duidelijk en in 1998 wordt gekozen de naam te veranderen in ‘Present Danger’.

De stijl wijzigt gaandeweg mee en neigt steeds meer naar de metal-sound van Metallica. Hierdoor weten de jonge bandleden zich in een groter wordende regio te profileren als metalband van groot formaat. De band maakt deel uit van steeds meer en grotere festivals en wordt begin 2003 door Omroep Brabant uitgeroepen als ‘Beste Band van Brabant’. “Door de vele optredens die we geven, kennen veel mensen onze band”, vertelt Martijn. “Die optredens houden ons ook gemotiveerd. Natuurlijk nemen we af en toe wat gas terug voor het schrijven en uitwerken van nieuwe nummers, maar het liefst staan we op het podium.”

Ontwikkeling

Present Danger beperkt zich niet tot enkel eigen repertoire. Zo worden er regelmatig covers gespeeld en doet de band ook een toer als Metallica tributeband. In westelijk Brabant kennen veel fans Present Danger vooral van de Top 100 in Made waaraan de band jaarlijks deelneemt. Het is die variatie die de bandleden bevalt. Gijs: “De band is een perfecte uitlaatklep naast ons dagelijkse werk. We maken er dan ook alle vier graag tijd voor vrij. Bovendien leren we nog steeds veel van elkaar en zit er als band nog veel ontwikkeling in. Door de verschillende dingen die we doen blijft ieder optreden bijzonder.”

Een bijzonder concert moet ook het jubileumconcert worden dat Present Danger geeft op zaterdag 18 februari in De Tavenu in Waalwijk. Omdat de band het concert ziet als een traktatie voor de fans, is met de Tavenu overeen gekomen om de entreeprijs beperkt te houden tot 2,50 euro. Dat bedrag krijgen de fans terug als ze de DVD kopen die speciaal is samengesteld ter ere van dit jubileum. “De bezoekers zullen een compleet beeld krijgen van waar Present Danger na tien jaar voor staat”, vertelt Thijs. “Zo spelen we oude nummers, werk van Metallica en Top 100 nummers, maar ook twee nieuwe nummers en dat met een aantal speciale gasten. Het wordt gewoon een ‘vette’ avond!” Meer informatie: www.presentdanger.nl.