Metalband Present Danger werd opgericht in het begin van 1996. Zanger en gitarist Thijs de Jong, drummer Martijn de Jong, gitarist Joost Hamers en bassist Gijs van Gorp zijn na twaalf jaar nog lang niet op elkaar uitgekeken. Sterker nog: het gaat steeds beter met de band. Martijn: “We merken dat we ons nog steeds ontwikkelen. We zijn een veelzijdige band die naast eigen werk ook goed uit de voeten kan met Top 100 muziek en het wat stevigere repertoire. Juist die diversiteit maakt dat we nog lang niet uitgespeeld zijn.”

Twee jaar geleden verzorgde Present Danger op uitnodiging van Bolderpop een optreden als Metallica-tribute in Den Bolder in Waspik. De reacties van het publiek waren unaniem enthousiast. Ook de band zelf ervoer het optreden als bijzonder. “We zijn allemaal hartstikke fan van Metallica”, vertelt Thijs. “Het is sowieso kicken om die muziek te spelen, maar als dan de reacties van het publiek ook zo goed zijn dan is dat helemaal te gek. In een periode dat het met eigen werk wat minder wilde vlotten, hebben we besloten ons in te schrijven voor de Dommelsch Clash of the Coverbands, de grootste landelijke competitie voor coverbands.”

Dat het de band zo voor de wind zou gaan, hadden de vier muzikanten zelf nooit gedacht. Inmiddels hebben ze de landelijke halve finale in Paradiso bereikt en zijn ze nog slechts één optreden verwijderd van de grote finale in Utrecht. Gijs: “De muziek van Metallica is natuurlijk voor veel mensen niet echt toegankelijk. We proberen het wel zo goed mogelijk na te spelen en dat wordt schijnbaar gewaardeerd. Gaandeweg hebben we steeds meer fans gekregen; dankzij hen hebben we al meerdere keren de publieksprijs gewonnen. Deze wedstrijd is erg goed voor onze naamsbekendheid.”

Het spelen van Metallica-nummers in Paradiso, dè poptempel van Nederland, is voor de band een droom die uitkomt. De fans realiseren zich dat het hier om iets bijzonders gaat: massaal hebben zij al kaarten gekocht voor het concert op zaterdag 16 februari. De band heeft vijf grote bussen geregeld om al haar fans naar Amsterdam te brengen. Er zijn nog kaarten voor de halve finale te koop via de site van de organisatie à 17,50 euro: www.dommelschclash.nl. Voor meer informatie: www.presentdanger.nl.