Metalband Present Danger is de afgelopen jaren bij het grote publiek bekend geworden als professionele Metallica tributeband. Zeker na het winnen van de publieksprijs bij de prestigieuze Clash of the Coverbands in 2008 werd de band veelvuldig geboekt als hoofdact op grote festivals in binnen- en buitenland. “We hebben gave concerten gegeven, veelal op mooie festivals. In Spa hebben we voor tienduizend man gespeeld: een droom voor elke band”, vertelt zanger en gitarist Thijs de Jong.

Hoewel de vier bandleden fan zijn van Metallica en het daardoor geweldig is om als tribute op te treden, is de wens door te breken met eigen werk steeds aanwezig. De laatste CD met eigen werk (‘Nightmares’) dateert uit 2003 dus het werd volgens de band hoogste tijd om nieuwe nummers op te nemen. Gitarist Maikel Netten: “We hebben als band de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Door de Metallica-shows hebben we landelijk naamsbekendheid op kunnen bouwen. We hopen die bekendheid nu te kunnen gebruiken om ons eigen werk onder de aandacht te brengen. Om dat zo goed mogelijk te doen, hebben we besloten de nieuwe CD in eigen beheer uit te brengen in een van de beste studio’s in de regio: de Swamp Studio in Raamsdonk. Met Edwin Balogh en Stephen van Haestregt als producers hebben we het maximale er uit gehaald.” Vorige maand was de band vier lange dagen te gast in de Swamp Studio. Met open vizier gingen ze aan de slag met acht nummers die in de repetitieruimte ontstaan zijn. Hoewel de eindmix nog niet klaar is, beloven de eerste ruwe opnames al een hoog niveau. Thijs: “Het klinkt echt vet! In vergelijking met ‘Nightmares’ zijn we een stuk volwassener geworden. Deze plaat kan internationaal mee en daar willen we dan ook voor gaan.” Rode draad

De teksten van de acht nieuwe nummers zijn van de hand van Thijs de Jong. Hoewel de liedjes op zichzelf staan, is er een rode draad te ontdekken. Alles in eigen hand hebben, er ondanks tegenslagen het beste van maken: het komt samen op ‘Face the truth’. Qua stijl plaatst de band zichzelf in de hoek van rockmetal waarin nadruk gelegd wordt op mooie melodieën en sfeervolle zanglijnen. “We hebben nu echt onze sound gevonden”, meent Maikel. “We staan dan ook te popelen om Present Danger anno 2012 aan het grote publiek te laten horen.” Er volgt ook nog een ‘Face the truth’ tour. De Jong: “We gaan als vanouds knallen. Het zou mooi zijn als de CD opgepikt wordt door toonaangevende radiostations. Doorbreken met eigen werk zou het absolute hoogtepunt betekenen voor Present Danger.”