Het succesverhaal van metalband Present Danger uit Kaatsheuvel blijft maar door gaan. Waar de band dankzij het winnen van de Clash of the Coverbands in 2008 landelijke bekendheid kreeg als Metallica tribute, dient het volgende avontuur zich aan: een tour door Indonesië. De ontwikkelingen komen voort uit een reis die zanger en gitarist Thijs de Jong eind november maakte naar het land samen met goede bekende Peter Herwegh, importeur en distributeur van Qguitars. “Het is allemaal snel gegaan”, blikt Thijs terug. “Peter en zijn team hebben connecties in het oosten. Zij zien daar kansen voor ons als band. Hij was zelf op zoek naar een gitaarmerk om hier in Europa te introduceren. Doel van de reis was om mij als gitarist te koppelen aan een bekend Indonesisch merk en tegelijkertijd contacten te leggen voor ons als band om daar te gaan spelen.”

Hoewel de band wel eens vaker gouden bergen beloofd zijn, voelde het deze keer goed en zag Thijs het als een grote kans. De eerste dag in Jakarta werd er een bezoek gebracht aan de fabriek van Radix, een vooraanstaand gitaarmerk in Indonesië. Thijs wist niet wat hij zag. “Alles wordt daar met veel gevoel met de hand gemaakt. Ik denk dat het bedrijf zo’n twintig werknemers heeft die werkzaam zijn in een oude bedrijfshal. Als je bedenkt dat er per werknemer drie gitaren per maand worden geproduceerd dan kun je wel nagaan hoe bijzonder dat is. Je ruikt daar echt het hout. Het is met het hart gemaakt; zoiets zie je zelden. En wat voor mij het belangrijkste is: het ziet er goed uit en het speelt perfect. Ik was meteen verkocht.”

Na overleg met Herwegh besloot Thijs later die week een overeenkomst aan te gaan met Radix. Die overeenkomst houdt in dat Present Danger vanaf half januari met Radix-gitaren gaat spelen. Thijs krijgt een eigen gitaarlijn (de ‘Iron Rain signature serie’) geheel afgestemd op zijn wensen. Hij zal daarmee in diverse landen demo’s gaan verzorgen, onder andere in maart op de Musikmesse in Frankfurt. Herwegh wordt de Europese importeur van de Radix-gitaren.