Na een ziekbed van zeven maanden overleed Ingrid de Brouwer op 9 oktober 2018 aan de gevolgen van kanker. Ondanks de periode van onzekerheid en veel pijn, bleef ze positief. ,,Ze wilde geen medelijden", blikt zoon Kevin op die periode terug. ,,Niet zeiken en gewoon doorgaan. Ze stond stevig in haar schoenen en bleef alles relativeren. Tot het niet meer kon."

Directeur Erik van Ginneken van De Tavenu leerde Ingrid de Brouwer al als jonge meid kennen toen ze de activiteiten van 't Zolderke en later De Tavenu bezocht. Ze werd er al snel vrijwilliger en later werknemer. ,,Ingrid hoorde sinds jaar en dag bij het interieur van De Tavenu, ze was voor velen De Tavenu. Ze kon met alle doelgroepen omgaan en had het jongerenwerk echt in de vingers. Met veel oog voor detail heeft ze vele activiteiten, concerten en evenementen georganiseerd. Altijd betrokken en met oog voor de mensen met wie ze samenwerkte, maar ook recht voor haar raap. Ze dwong daardoor
veel respect af en was eigenlijk bij iedereen geliefd. Haar overlijden was voor De Tavenu, maar eigenlijk voor heel Waalwijk een enorme aderlating", aldus Van Ginneken.

Gemotiveerd

Ook voor metalband Present Danger heeft De Brouwer veel betekend. Ze gaf de band in de beginjaren een podium. ,,We kennen Ingrid al zolang Present Danger bestaat", vertelt zanger Thijs de Jong. ,,Ze heeft de band altijd gevolgd en heeft ons enorm gemotiveerd om ervoor te gaan.
We waren er als band dan ook kapot van dat juist deze positieve en sterke vrouw dit moest overkomen."

Vanuit Present Danger ontstond tijdens Ingrids ziekbed het idee om een benefietavond te organiseren om geld in te zamelen voor onderzoek tegen kanker. Ingrid zelf reageerde nuchter op het idee.
Kevin: ,,Ze vond het in eerste instantie maar stom, wilde zelf niet op die manier in de spotlights staan. Toen ze wat meer aan het idee gewend was, vond ze het eigenlijk wel een eer."

Geen standbeeld

Het benefietconcert heeft door het plotselinge overlijden van De Brouwer nooit meer plaats gevonden.

Het idee bleef echter borrelen. ,,Ingrid zou nooit gewild hebben dat we haar met een standbeeld of een steen in de muur zouden eren", zegt Van Ginneken. ,,Maar met een rockconcert waar ruimte is voor beginnende bands zouden we haar wel een plezier hebben gedaan. Met BrouwerRock willen we een jaarlijks terugkerend rockfestival organiseren en haar op die manier toch nog een soort muzikaal standbeeld schenken. Geen benefiet, maar een eerbetoon."


Kevin de Brouwer (links), Thijs de Jong(midden) en Erik van Ginneken kijken uit naar de eerste editie van BrouwerRock op 15 juni.

BrouwerRock wordt zaterdag gehouden vanaf 20.30 uur op het Raadhuisplein in Waalwijk. Aan de eerste editie werken mee Volbeat Tribute, de winnaar van de Moller Bandavond en Present Danger.
De toegang is gratis.

Back to articles