De Kaatsheuvelse band Present Danger levert een grote bijdrage aan het festival. Maanden van voorbereiding moeten resulteren in een explosie van goede muziek. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Door Marcel Donks

De Top 100 Made Live wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden. Zes bands vertolken honderd nummers uit de Top 100 Aller Tijden in een muziekmarathon van tien uur. Het festival begint steeds meer draagkracht te krijgen. Dit komt niet in de laatste plaats door het regionale karakter ervan. De bands Present Danger, L.A. Connection, Van Brenghe, Walter Lavent Band, Zuster Knipscheer en de Sessieband zijn alle afkomstig uit de regio en hebben een trouwe schare fans.

Het Kaatsheuvelse Present Danger is vanaf de eerste editie van de Top 100 van de partij. De metalband van Thijs en Martijn de Jong, Joost Hamers en Gijs van Gorp is al maanden bezig met de voorbereiding op het festival. “Ons repertoire bestaat normaal gesproken uit toegankelijke metal”, vertelt Thijs. “Je moet daarbij bijvoorbeeld denken aan de muziek van Metallica in hun vroegere jaren. We trekken met onze optredens een gevarieerd publiek, variërend van jong tot oud. Hoewel we voor het eigen werk gaan, brengen we tijdens onze optredens ook wel covers. In het najaar willen we een paar sessies gaan doen als Metallica Tributeband.”

Variatie

De vier bandleden leven al maanden toe naar het Top 100 festival dat komende zaterdag in Made wordt gehouden. Maar liefst achttien van de honderd nummers komen voor rekening van de Kaatsheuvels band waaronder met name de wat ‘hardere’ nummers. De lijst wordt ieder jaar ververst met 25 nieuwe nummers. Iedere band moet vijf nieuwe nummers inbrengen. Voorwaarde is wel dat het echte top 100 nummers zijn. Om de variatie zo groot mogelijk te houden is er voor gekozen maximaal twee nummers van een artiest in de lijst te plaatsen. Echte als ‘Bohemian Rhapsody’ wordt natuurlijk altijd gespeeld.

“Veel van de nummers die we tijdens de Top 100 brengen, speelden we al wel eens tijdens onze eigen optredens”, vertelt Joost. “Toch blijft het een enorme uitdaging om de nummers zo goed mogelijk te vertolken. We streven met alle deelnemende bands perfectie na waardoor het muzikaal gezien op een professioneel niveau gebracht wordt. Hoewel de nummers ons erg goed liggen, vergt dat toch maanden van intensieve voorbereiding.”

Hoogtepunt

Voor Present Danger is de Top 100 Made Live een van de hoogtepunten van het jaar. Organisatorisch zit alles goed in elkaar en tijdens het festival heerst er een erg goede sfeer onder alle muzikanten. Martijn: “De organisatie en de muzikanten vormen met z’n allen een hechte club. Als je zelf een paar nummers niet hoeft te spelen, ga je even in de zaal kijken naar de andere bands of relax je even backstage. Hoewel het tien uur non-stop muziek is, is het goed uit te houden. Sterker nog: naarmate het einde nadert en we hoger in de lijst terecht komen, voel je de adrenaline stijgen en werk je met z’n allen naar de climax toe. Je baalt ook echt als het weer afgelopen is!”

De Top 100 Made Live wordt gehouden op zaterdag 3 juli op het terrein van Hondenvereniging Made (Haasdijk). De tent gaat open op 14.30 uur. De kaartverkoop is al goed op gang. Kaarten zijn à 17 euro verkrijgbaar op diverse adressen in de regio; in Kaatsheuvel bij de Van Heeswijkstraat 102 (overige adressen zie internet: www.top100made.nl). Aan de kassa kost een entreebewijs 20 euro. Kinderen zijn van harte welkom (onder 14 jaar gratis toegang): er is een speciale kindertent met toezicht waarin een disco staat en een springkussen. “Als je van goede muziek houdt dan moet je hierbij zijn. Voor iedereen zit er wel wat bij. Kortom: het is gewoon supergaaf”, sluit Gijs af.