They looked as if they saw water burning: “Hey man, this song is about us!” There was great interest in Present Danger. So big that the band was invited for a short tour in America. “As a band you dream of that”, says singer and guitarist Thijs de Jong of Present Danger. “The chance of breaking through in America is zero, but at least we can now make ourselves heard.” In the two weeks that the band is in America, they have to play as much as possible. Six performances are already planned and there are radio and TV interviews. For example, the band will play and there will be an interview for 'Road dogs', a TV show that is broadcast in fifty major American cities. Present Danger also shares the stage with the 'Rock for Vets' band. During the tour, a representative of the Dutch veterans association will join to talk about a Dutch or European chapter of 'Rock for Vets'; there is already serious interest in this. “We hope that with this invitation we gain a foothold among the war veterans in America. Then the rest of America will follow,” laughs de Jong.

Holland Kaatsheuvel – Wat hebben Amerikaanse oorlogsveteranen en Present Danger met elkaar te maken? Op het eerste ook niet veel, maar vanaf 22 januari van alles. Dan vertrekt de Kaatsheuvelse metalband namelijk voor twee weken naar Amerika om op uitnodiging van ‘Rock for Vets’ een korte tour door de States te doen. Bindende factor: het nummer ‘Iron Rain’. Tijdens een groet muziekinstrumentenbeurs in Los Angeles kwam het Nederlandse bedrijf Q-guitars in contact met ‘Rock for Vets’: een organisatie van vrijwilligers in Long Beach Californië die muziekles en bandcoaching geeft aan veteranen in het VA militaire hospitaal. Q-guitars werkt samen met Present Danger en liet het nummer ‘Iron Rain’ aan de mensen van ‘Rock for Vets’ horen. Ze keken alsof ze water zagen branden: “Hey man, this song is about us!” Er was grote interesse in Present Danger. Zo groot dat de band werd uitgenodigd voor een korte tour in Amerika. “Daar droom je als band van”, vertelt zanger en gitarist Thijs de Jong van Present Danger. “De kans op doorbreken in Amerika is nihil, maar we kunnen nu tenminste wel van ons laten horen.”

In de twee weken dat de band in Amerika is, moet er zoveel mogelijk gespeeld worden. Er staan al zes optredens gepland en er zijn radio- en tv-interviews. Zo zal de band spelen en is er een interview voor ‘Road dogs’, een tv-show die in vijftig grote Amerikaanse steden wordt uitgezonden. Present Danger deelt ook samen met de ‘Rock for Vets’ band het podium. Tijdens de tour gaat er een afgevaardigde mee van de Nederlandse veteranen vereniging om te praten over een Nederlandse of Europese afdeling van ‘Rock for Vets’; hiervoor is al serieuze interesse. “We hopen dat we met deze uitnodiging voet aan grond krijgen bij de oorlogsveteranen in Amerika. Daarna volgt de rest van Amerika”, lacht de Jong.

De USA Tour van Present Danger duurt van 22 januari tot en met 5 februari. Alles is te volgen via de website en Facebook pagina van de band. Wie de band vooraf nog wil zien, moet op zaterdag 18 januari naar Xinix in Nieuwendijk. Daar speelt de band eigen werk en Metallica covers. Kaarten zijn te koop à 7 euro via www.xinixweb.nl.