Tijdens een groet muziekinstrumentenbeurs in Los Angeles kwam het Nederlandse bedrijf Q-guitars in contact met ‘Rock for Vets’: een organisatie van vrijwilligers in Long Beach Californië die muziekles en bandcoaching geeft aan veteranen in het VA militaire hospitaal. Q-guitars werkt samen met Present Danger en liet het nummer ‘Iron Rain’ aan de mensen van ‘Rock for Vets’ horen. Ze keken alsof ze water zagen branden: “Hey man, this song is about us!” Er was grote interesse in Present Danger. Zo groot dat de band werd uitgenodigd voor een korte tour in Amerika. “Daar droom je als band van”, vertelt zanger en gitarist Thijs de Jong van Present Danger. “De kans op doorbreken in Amerika is nihil, maar we kunnen nu tenminste wel van ons laten horen.”

In de twee weken dat de band in Amerika is, moet er zoveel mogelijk gespeeld worden. Er staan al zes optredens gepland en er zijn radio- en tv-interviews. Zo zal de band spelen en is er een interview voor ‘Road dogs’, een tv-show die in vijftig grote Amerikaanse steden wordt uitgezonden. Present Danger deelt ook samen met de ‘Rock for Vets’ band het podium. Tijdens de tour gaat er een afgevaardigde mee van de Nederlandse veteranen vereniging om te praten over een Nederlandse of Europese afdeling van ‘Rock for Vets’; hiervoor is al serieuze interesse. “We hopen dat we met deze uitnodiging voet aan grond krijgen bij de oorlogsveteranen in Amerika. Daarna volgt de rest van Amerika”, lacht de Jong.

De USA Tour van Present Danger duurt van 22 januari tot en met 5 februari. Alles is te volgen via de website en Facebook pagina van de band. Wie de band vooraf nog wil zien, moet op zaterdag 18 januari naar Xinix in Nieuwendijk. Daar speelt de band eigen werk en Metallica covers. Kaarten zijn te koop à 7 euro via www.xinixweb.nl.