Graspop 2015

Present Danger op Grasspop2015Graspop Metal Meeting (kortweg "Graspop" of "GMM") is een jaarlijks terugkerend driedaags metalfestival. Het festival wordt sinds 1986 gehouden in het Vlaamse Dessel en trekt elk jaar rond 130.000-135.000 bezoekers. Graspop ging in 1986 van start als een plaatselijk popgebeuren met voornamelijk lokale acts op het podium....

Wat in 1995 een feestelijke tiende editie van Graspop moest worden, draaide uit op een zware ontgoocheling. Het publiek liet het massaal afweten, ondanks topacts als Joe Cocker en Simple Minds. Een overaanbod aan popfestivals bracht het concept 'familiefestival' aan het wankelen en Graspop stond voor een moeilijke keuze. Organisator Peter Van Geel begreep dat het aanhouden van dezelfde formule weinig perspectief bood voor de toekomst......

Het succes van de edities 1993 en 1994, toen het hardere werk op het programma stond met bands als Motörhead, The Ramones, Paradise Lost en Biohazard, deed de organisatie besluiten om drastisch in te grijpen en het festival definitief de harde kant op te sturen.

Rond diezelfde tijd kampte concertorganisator Bob 'Biebob' Schoenmaekers met een ander probleem. De Midsummer Metal Meeting – een indoorfestival - barstte uit zijn voegen en kon binnenshuis niet uitbreiden. Bob vatte het idee op om voor de eerste keer een openluchtfestival te organiseren, maar kon daarvoor niet meteen terugvallen op een georganiseerd geheel dat voldoende mankracht op de been kon brengen. Op voorstel van promotor Herman Schueremans kwamen beide partijen samen. Vrij snel werd besloten om de krachten te bundelen om samen het Graspopfestival om te bouwen tot een echt metalfestival. Het evenement werd herdoopt in Graspop Metal Meeting en zou voortaan het laatste weekend van juni plaatsvinden in Dessel.

De eerste Graspop Metal Meeting op 30 juni 1996 bewees meteen dat de koerswijziging een schitterende zet was. Meer dan 10.000 metalheads genoten van 15 bands op twee podia met Iron Maiden en Type O Negative als topacts. Ook het fenomeen 'marquee' was een schot in de roos.

Een jaar later, in 1997, dreigde het onwaarschijnlijk slechte weer het festival letterlijk in het water te laten vallen, maar dat was buiten de echte metalliefhebber gerekend. Weer of geen weer, er daagden nog meer bezoekers op voor onder meer Tiamat, Megadeth en Alice Cooper. GMM koos voor drie podia – met voor de eerste keer een heuse skate stage - en het werd al snel duidelijk dat de weide op 'De Witte Berg' niet alleen te nat, maar ook te klein aan het worden was.

Peter Van Geel en zijn team vonden in 1998 een veel grotere locatie aan de Boeretang en haalden meteen ook een grotere naam naar Dessel om het gebeuren af te sluiten. Black Sabbath liet, alweer onder dreigende onweerswolken, de festivalweide flink vol lopen. Het toeschouwersaantal sloop langzaam maar zeker richting 20.000.

Met Manowar, Danzig en Cradle Of Filth als afsluiters oogde de affiche in 1999 minder indrukwekkend, maar Graspop Metal Meeting heeft een trouw publiek en oogst ook buiten de landsgrenzen meer en meer lof.

In 2000 keerde Iron Maiden triomfantelijk terug en maakte er, samen met onder meer Machine Head, Cro-Mags en My Dying Bride, een feest van. Een regenfeest weliswaar, want andermaal bleken de weergoden niet in hun dagje.

Ook de gratis campingsite haalde intussen enorme scores op de ladder van de populariteit. In 2001 besloot GMM een campingfest met Rose Tattoo en Nevermore als topacts te organiseren. Een dag later speelden Judas Priest, Marduk en Suicidal Tendencies de sterren van de hemel. Graspop rondde makkelijk de kaap van 20.000 toeschouwers en mag zich sindsdien een van de grootste festivals van België noemen.

Het campingfestival was een danige meevaller dat in 2002 op de vooravond van het ‘echte’ gebeuren op twee podia voor de nodige opwarming werd gezorgd. Saxon en Agnostic Front lieten het vuur hoog oplaaien. Een dag later deden Dream Theater, Slayer, My Dying Bride en Biohazard dat nog eens vlotjes over.

GMM, intussen uitgegroeid tot een echte tweedaagse, lokte in 2003 ruim 50.000 mensen naar de Boeretang. In gans Europa klinkt de naam Graspop steeds bekender in de oren en de grootste namen houden met plezier halt in Dessel. Type O Negative, Sepultura, Stratovarius, Iron Maiden, Alice Cooper, Ministry en Stone Sour speelden de weide en de beide marquees plat.

De negende editie van Graspop Metal Meeting in 2004 spreidde zich over drie dagen, met op vrijdag het campingfest en op zaterdag en zondag twee volwaardige festivaldagen met telkens drie podia. Het bezoekersaantal klom naar 75.000 en niemand kan nog langer ontkennen dat heavy metal in België beslist geen randfenomeen is. Iced Earth en Exodus sloten af op vrijdag, Alice Cooper, Cradle Of Filth en Agnostic Front deden hetzelfde op zaterdag. Op zondag vierde Judas Priest de terugkeer van Rob Halford en speelden ook Dimmu Borgir en Hatebreed moeiteloos het zeil van de tent.

In 2005 mocht Graspop Metal Meeting tien kaarsjes op de taart zetten. Het publiek dankte de organisatie voor de jarenlange inzet en tekende met meer dan 80.000 man present. Het campingfest is verleden tijd, want voortaan biedt GMM over drie volle dagen plaats aan vier podia en meer dan zestig bands. Iron Maiden sloot het driedaagse verjaardagsfeest af met een spetterende terugkeer naar de ‘early days’, terwijl eerder andere toppers zoals Slipknot, System Of A Down en Slayer de weide in vuur en vlam hadden gezet. Graspop Metal Meeting heeft al maar liefst 250 bands mogen verwelkomen op de weide in Dessel!

2006 werd wederom een bijzonder succesvol jaar met onder andere Whitesnake, Guns N' Roses, Soulfly, Motörhead en Cradle Of Filth. Korn kon er dit jaar niet bij zijn, de zanger, Jonathan Davis, had een bloedziekte. Maar Guns N' Roses heeft dubbel zolang gespeeld om het goed te maken.Er waren terug over 4 podia. Dit jaar waren de weergoden ons (redelijk) gunstig gezind, vrijdag en zaterdag was het zonnig en warm, maar zondag begon het lichtjes te regenen maar dat schrok de metalheads niet of om gezamenlijk naar Dessel af te druipen, alweer meer dan 80.000 man ging uit de bol.

Voordat de editie van 2007 begon, had Velvet Revolver zijn Europese tournee geannuleerd. Ook Thin Lizzy en Bloodsimple zegden op het laatste moment hun optreden af. Bij deze editie werd de kaap van 100.000 man overschreden.

Ook in 2008 was Graspop Metal Meeting uiterst succesvol. Met 135.000 bezoekers werd er opnieuw een record gevestigd. De optredens van toppers zoals Iron Maiden, Judas Priest, Sonata Arctica, Korpiklaani, Sabaton en KISS droegen hier zeker toe bij. Volbeat (overlijden van de vader van zanger Michael Poulsen) en Opeth (stemproblemen van Mikael Åkerfeldt) lieten op deze editie verstek gaan.

2009 was met 130.000 bezoekers ook succesvol, de nieuwe locatie en de invoer van boozebags werden gesmaakt door de metalfans.3 dagen lang was het een extreem zonnige festival. Motley Crue, Slipknot en Marilyn Manson waren de headliners van GMM 2009. De optredens van Soulfly, Disturbed, Slipknot, Korn en Children of Bodom werden gesmaakt.